13 Şubat 2007 Salı

ASURE


Mubarek asure yapma ayi geldi. Kimi sulu sever kimi kati sever, kimi tarcinli, kimisi bol cevizli yer. Allah kabul etsin bende yapali 10 gun oluyor. Ancak bloga koyma zamanim oldu. Babaannem kiz olan evde piser derdi. Nedenini sormamisim hic rahmetliye. Ama bir bildigi vardir mutlaka. E ikinci kez kiz annesi olacagim insaallah mayis ayinda . O yuzden yapmamak olmazdi:)

MALZEMELER:

yarim kg asurelik bugday
1,5 su barrdagi kuru fasulye
1,5 su bardagi nohut
1,5 kg toz seker
20 adet kuru kayisi
10 adet kuru incir
1 avuc kus uzumu
1 portakal kabugu rendesi
2 yemek kasigi pirinc
4 lt su
bolca ceviz
nar
tarcin


YAPILISI: Asurelik bugdayi, fasulyeyi ve nohutu bir gece onceden suya koyup sabaha kadar bekletiyoruz. Sabah iyice sismis oluyorlar ve iyice yikayip her birini ayri kapta hasliyoruz. Bugday uzerine ben goz karari su koydum cok sulu severim asureyi o yuzden yarim kg bugdaya 4 litreyi geckin su koydum diyebilirim. Bu arada pirinci,kus uzumlerini ve incirleri ayri ayri olmak sartiyla birazcik hasladim ve sularini suzdum. Bugday pismesine yakin kayisilari ve portakal kabuklarini icine minik minik dogradim. Daha sonra haslanmis olan fasulye, nohut, pirinc,incir ve kus uzumunu katip karistirdim. 5-10 dk kaynatip , en son olarak sekeri kattim. Sekeride agiz tadimiza gore kattim ama size yakin bir olcu veremeye calistim. Sekerle bir tasim daha kaynatip tencerede ilindiktan sonra servis tabaklarima doldurup uzerini bolca ceviz ve narla susledim. Yaptigim aksam misafirlerim vardir afiyetle yedik:)

Hiç yorum yok: