6 Aralık 2006 Çarşamba

KIYMALI PIDE




Samsunlu olupda pide sevmeyen var midir acaba?:) Beim cocuklugumda annem her pazar gunu pide ici hazirlar ve babamda firina gotururdu. Bir iki saat icinde sicacik kusbasili,peynirli,kiymali pideler gelir ve kahvalti yapilirdi. Onun tadi bambaskaydi. Ama yurt disinda malesef bu imkanimiz olmadigi icin herseyimizi kendimiz yapar olduk. Bu pidenin yapimini Isvec'e gittigim yil yasli bir teyzeden ogrenmistim. Simdi rahmetli oldu topragi bol olsun. Her yapisimda onu anar oldum bende. Iste gurbetdeki arkadaslarimla bol bol yapip yedigim pidemin tarifi:)

MALZEMELER

70 gr kuru maya
1 kg un
2 yemek kasigi seker
1 yemek kasigi tuz
3 su bardagi ilik sut

ICININ MALZEMESI

1 kg kiyma
1tane kirmizi biber
1 tane yesil biber
1 tane orta boy kuru sogan
1 domates rendesi
1yemek kasigi biber salcasi
yarim demet maydonoz
karabiber
tuz

YAPILISI

Oncelikle hamur mayalayacagimiz kabin icerisine unu koyuyoruz. Ortasini acip, kucuk bir kasede mayalandirdigimiz bir bardak ilik sut, maya ve seker karisimini dokuyoruz. Diger malzemeleride ekleyip oldukca civik bir hamur elde ediyoruz. Uzerini kapatip kabarmasini bekliyoruz.
Icini hazirlamaya geciyoruz. Sogani robotda cekiyoruz, biberleri kup kup dogruyoruz. Diger butun malzemeleri karistiriyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan kucuk bir elma buyuklugunde beze kopariyoruz. Merdane ile pohaca hamuru kalinliginda ,dikdortgen bir bicimde aciyoruz. Boyuna ic malzememizi yayiyoruz ve iki tarafi kapatip tepsiye aliyoruz. Butun hamuru bu sekilde yapip uzerlerine yumurta sarisi suruyoruz. 360 F uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz. Pistikten sonra firindan cikarip uzerlerine tereyagi suruyoruz. Soguyunca kucuk kucuk keserek servis tabagina aliyoruz.

NOT: Ben burada olcu vererek yazmaya calistim.Aslinda ben olcusuz yaparim pideyi. sizde goz karari artirabilirsiniz. Hamuru mayalarken sut yerine suda kullanabilirsiniz. Sut ile daha yumusak oluyor. Bir de ayni pideyi peynirli olarak yapabilirsiniz. Peyniri rendeleyip bolca maydonoz ve robotda cekilmis yarim kuru sogan eklerseniz tadi daha guzel olacaktir.

1 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

bu tarifi defalarca deneyip sonuc alanlardanim.
ellerine saglik arkadasim.

zeynep